Obiective
Obiectiv general:
Promovarea produselor pomicole și eco pomicole ale producătorilor din zonele Râşca, Aghireşu şi Săcuieu – şi asigurarea comercializării acestora prin intermediul unui lanţ scurt de aprovizionare, dezvoltat în urma cooperării realizate între următoarele entităţi:
- Asociația GAL Napoca Porolissum
- Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca;
- Şcoala Gimnazială din Călăţele, judeţul Cluj;
- Kerekes Anton Csaba – producător de zmeură eco din localitatea Aghireşu, judeţul Cluj;
- Creţ Daniel Vasile – producător de zmeură din localitatea Săcuieu, judeţul Cluj;
- SC Apuseni Fruct SRL – producător de zmeură, coacăz negru şi roşu, agrişe din localitatea Râşca, judeţul Cluj;
Obiective specifice:
Integrarea unui lanț scurt de comercializarea a produselor pomicole și eco pomicole ale producătorilor parteneri din comunele Râşca, Aghireşu şi Săcuieu cu piaţa locală creată. Piaţa locală creată va respecta următorul criteriu: distanţa dintre exploataţia de origine a produsului/produselor şi punctul de comercializare se va încadra în intervalul 0-75 km.
Lanţul scurt va presupune plasarea şi comercializarea directă a produselor pomicole şi eco pomicole ale producătorilor parteneri din comunele Râşca, Aghireşu şi Săcuieu în cadrul unui spaţiu închiriat pe perioada implementării proiectului în oraşul Cluj-Napoca.
De asemenea, un alt lanţ scurt va presupune plasarea spre comercializare a produselor producătorilor din comunele Aghireşu şi Râşca în cadrul magazinului aflat în incinta Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, partener în cadrul proiectului.
Grupul țintă
Produsele pomicole obținute în zonele Aghireșu, Râșca și Săcuieu se adresează următorului grup țintă:
- Populaţia localizată în municipiul Cluj-Napoca şi în proximitatea acestuia, fiind încadrată în grupul ţintă care dispune de o putere de cumpărare ridicată precum şi de posibilitatea de a se deplasa în zona deservită de piaţa locală şi lanţul scurt create prin proiect.
- Populaţia localizată în aria acoperită de piaţa locală deservită de lanţul scurt dezvoltat prin proiect:
localităţile situate la o distanţă cuprinsă între O şi 75 km de exploataţia de origine a produselor pomicole şi eco pomicole vizate, respectiv zonele Râşca, Aghireşu şi Săcuieu. Aceste localităţi pot fi considerate o alternativă de comercializare a produselor în baza creării unui lanţ scurt. - Turiștii care tranzitează, vizitează si/sau se cazează în zona deservită de piața locală creată.
- Persoane din mediul urban (cu preponderenţă din oraşele Cluj-Napoca şi Huedin) care vor participa la evenimentele propuse prin prezentul proiect (ex. angajaţi ai firmelor/corporaţiilor care vor beneficia de prezentări informative, degustări – cu posibilitate de cumpărare a produsele pomicole şi eco pomicole promovate, familii interesate de adoptarea unui stil de viaţă sănătos care să implice o alimentaţie corectă, adepţi ai stilului de viaţă raw vegan, vegan şi vegetarian etc.)
- Elevi (familiile elevilor) şi profesori ai instituţiilor de învăţământ care vor participa la evenimentele propuse prin prezentul proiect (atât cei ai instituţiei de învăţământ partenere, respectiv şcoala din Călăţele, precum şi din alte instituţii de învăţământ localizate în municipiul Cluj-Napoca sau în localităţile limitrofe)
- Instituţii de învăţământ care participă la programul “Fructe în şcoli”.
- Populaţia din oraşul Huedin, unde va fi închiriat un spațiu care va servi ca și loc de comercializare a produselor partenerilor.
Parteneriatul se va implica în organizarea unor evenimente care vor avea ca şi rol secundar promovarea produselor pomicole şi eco pomicole provenite din zonele Aghireşu, Râşca şi Săcuieu. Promovarea se va face prin acţiuni de prezentare şi degustare care vor avea loc în cadrul unor firme/companii/instituţii, considerând a fi o bună metodă de marketing, care va conduce la formarea unei clientele sigure.
De asemenea, se doreşte promovarea “mâncatului sănătos” şi a consumului de fructe în rândul copiilor. Astfel vor fi organizate evenimente în cadrul şcolii gimnaziale din localitatea Călăţele, judeţul Cluj, partener în cadrul proiectului, sub forma unor ateliere de lucru care vor avea menirea de a influenţa copii în luarea unor decizii alimentare sănătoase şi care vor creşte totodată popularitatea producătorilor pomicoli şi eco pomicoli parteneri din zonele Săcuieu, Râşca şi Agireşu.
Vor fi organizate caravane de vânzare a produselor pomicole şi eco pomicole, scopul principal al acestora fiind de a se asigura comercializarea, atragerea şi fidelizarea clienţilor. Caravanele vor avea o mobilitate ridicată şi vor fi plasate în zone de trafic intens sau în apropierea unor puncte de interes cum ar fi sediile unor mari companii sau clădiri de birouri, care concentrează un număr mare de angajaţi. Bineînţeles, se va avea în vedere ca vânzările să nu se realizeze în exteriorul pietei locale create.
Evenimente
Organizarea a 12 evenimente în zonele de producție sau în apropierea acestora, precum și în mediul urban (orașul Cluj-Napoca) prin care să se asigure promovarea produselor pomicole/ecopomicole și comercializarea optimă a acestora, dar și informarea și educarea potențialilor beneficiari direcți și indirecți ai acestor produse. Evenimente propuse:
- EAT SMART: Acesta va presupune educarea şi informarea participanţilor cu privire la planificarea cumpărăturilor, cu scopul de a reduce risipa alimentară.
- Picnic în livadă: eveniment adresat familiilor din mediul urban/sau rural, care sunt interesate de consumul unor produse sănătoase, de experimentarea unor gusturi mai bune, precum şi de posibilitatea de a petrece timp de calitate într-un mediu tradiţional şi curat.
- Atelier de informare a întreprinzătorilor agricoli și a celor din domeniu alimentar, precum și a potențialilor producători sau procesatori localizați în special în zona de interes cu privire la beneficiile sociale, economice și de mediu pe care agricultura ecologică și organică le are.
- Evenimentul realizat la Şcoala Gimnazială din localitatea Călăţele, judeţul Cluj. Acesta va avea rol educativ şi informativ, adresându-se elevilor acestei şcoli.
- În cadrul “Festivalului alimentului” organizat anual de către Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicină Veterinară Cluj-Napoca, studentii participanţi la eveniment vor prezenta produse alimentare tradiţionale şi inovative realizate din produsele pomicole furnizate de către producătorii parteneri.
- Vor fi organizate sesiuni de prezentare şi degustare (cu posibilitate de cumpărare) a produselor pomicole şi eco pomicole din zonele vizate de proiect în cadrul sau în apropierea unor companii localizate în municipiul Cluj-Napoca şi Huedin.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca;
Şcoala Gimnazială din Călăţele, judeţul Cluj;
Kerekes Anton Csaba – producător de zmeură eco din localitatea Aghireşu, judeţul Cluj;
Creţ Daniel Vasile – producător de zmeură din localitatea Săcuieu, judeţul Cluj;
SC Apuseni Fruct SRL – producător de zmeură, coacăz negru şi roşu, agrişe din localitatea Râşca, judeţul Cluj;