

Titlul proiectului: Promovarea produselor lactate ecologice
Contract de finanțare: C1640000E012161300025
Obiectivul general
Obiectivul general al proiectului este promovarea cooperării actorilor din domeniul producției de lactate și a produselor acestora, în scopul comercializării prin intermediul lanțurilor scurte de aprovizionare.
Proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Programul Național de Dezvoltare Rurală este implementat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
sM 16.4 – Sprijin acordat pentru cooperare orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectoarele agricol şi pomicol.
PNDR este finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Obiectivele specifice ale proiectului
- Crearea și dezvoltarea piețelor locale exclusiv prin lanțuri scurte de aprovizionare a produselor lactate bio-montane.
- Activități de promovare pentru produse lactate bio-montane și crearea unui brand al acestora: Alb de Răcătău – Lactate mai cu moț.
- Organizarea a 6 evenimente în zonele de producție sau în apropierea acestora, pentru a facilita accesul pe o piață mai largă a producătorilor de lactate din zona Măguri-Răcătău și a produselor derivate ale acestora. De asemenea, prin intermediul acestor evenimente se vizează informarea și educarea potențialilor consumatori și interacțiunea directă cu producătorii.
Despre fermierii și partenerii noștri producători
Partenerii producători din cadrul acestui proiect sunt:
- Cooperativa Agricolă Montana Bogdăneștilor – reprezentată legal de Elena Todea, cu funcția de președinte
- Toader V E Simona PFA – reprezentată legal prin Simona Toader Roba
- Vasile Alexandru PFA – reprezentată legal prin Vasile Roba
- Mariș G Maria PFA – reprezentată legal prin Maria Mariș
- Drânda Rovin-Gheorghe IF – reprezentată legal prin Drânda Rovin-Gheorghe
- eliminarea oricărei tehnologii poluante într-o zonă nepoluată
- utilizarea de soiuri și specii cu rezistență sporită la condițiile de mediu
- ameliorarea și menținerea fertilității naturale a solului
- utilizarea de fertilizatori și amelioratori ai solului, pesticidelor, materiilor prime pentru prepararea furajelor, ingredientelor pentru prepararea alimentelor în conformitate cu lista produselor permise în agricultura ecologică
- absența organismelor modificate generic (GMO) și a iradierii plantelor
- absența aditivilor chimici de sinteză: conservanți, coloranți, arome, emulgatori, acidifianți, întăritori de gust, agenți de îngroșare etc.
Producția agroalimentară ecologică are drept scop realizarea unor sisteme agricole durabile, diversificate, echilibrate și asigurarea protejării resurselor naturale, a biodiverstității și a sănătății consumatorilor. Impactul procesului de producție ecologică asupra mediului este minimă.
Despre teritoriul GAL Napoca Porolissum și lanțurile scurte
Teritoriul GAL Napoca Porolissum este un areal montan și deluros (100%), având un bogat potențial natural, fapt pentru care agricultura este una dintre modalitățile predominante de trai. Cu toate acestea, micii producători sunt căutați pentru oferta de produse locale, proaspete, făcute din ingrediente naturale, fără aditivi.
Conceptul de lanț scurt este din ce în ce mai popular în statele din Uniunea Europeană. Chiar și în România, a devenit o modalitate de valorificare mai eficientă a produselor locale. Lanțul scurt presupune eliminarea intermediarilor sau implicarea a cât mai puțini intermediari între producători și consumatorii finali. Acest lucru aduce beneficii atât pentru producători, cât și pentru clienți. Producătorii vor obține un preț mai apropiat de cel cuvenit, vor reduce timpul cu transportul. Clienții finali vor beneficia de produse proaspete, care nu sunt transportate și depozitate timp îndelungat, existând în aceasta și beneficii pentru mediu, pentru reducerea emisiilor de gaze, a aglomerației etc. Se va încuraja producția locală, vor fi susținuți producătorii locali și economia locală va crește.
Consumul echilibrat, sănătos și sustenabil
În ultima perioadă, tot mai multe persoane devin interesate de un consum echilibrat, sănătos și sustenabil. Producătorii locali au cunoscut o perioadă de creștere în ceea ce privește comercializarea produselor din propriile gospodării. Clienții preferă aceste produse pentru ingredientele locale folosite, proaspete, cu un termen de valabilitate redus și pentru faptul că pot să le achiziționeze direct de la sursă. Organizarea producătorilor locali în mici grupuri care să faciliteze intrarea lor pe piața locală și interacțiunea mai ușoară cu clienții a devenit o modalitate populară și mai eficientă de comercializare a produselor locale.
Ce ne propunem prin acest proiect
Prin intermediul acestui proiect ne propunem să lărgim piața de desfacere a produselor lactate din lapte de vacă, din zona Măguri-Răcătău, județul Cluj. Prin intermediul analizei de piață ne propunem realizarea de evenimente prin care producătorii vor interacționa cu clienții, iar aceștia din urmă vor avea oportunitatea să cunoască produsele locale, chiar să participe la sesiuni de degustări. Fiind vorba de produse locale, sănătoase, unul dintre obiectivele proiectului va fi implicare elevilor. Acestora le vor fi prezentate beneficiile unei alimentații sănătoase, provenite din surse sigure, fără aditivi, bazate pe valori nutriționale ridicate. În acest fel, piața se va lărgi, ajungând la de la elevi la părinții acestora. Comercializarea va avea loc și la târguri locale, târguri de profil, în marile centre urbane, respectiv Cluj-Napoca.
Parteneri de proiect:
- USAMV Cluj-Napoca
- Primăria Măguri- Răcătău
- Școala Gimnazială Măguri-Răcătău
- Moldovan Niculina Mihaela PFA
Urmărește proiectul pe Facebook, Instagram și YouTube! Like&Folllow&Share #AlbdeRacatau
