Obiectivul principal al proiectului

Scopul principal al proiectului este acela de a duce cultura în mediul rural și urban. Acest lucru vine pentru a suplini o carență în zone din România, unde persoanele au tot mai puțin acces la evenimente culturale. 

Obiectivele specifice ale proiectului

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

 • Organizarea a 3 spectacole educative pentru evocarea personalității lui I.L. Caragiale în 3 regiuni diferite ale țării, atrăgând cel puțin 50 de spectatori la fiecare eveniment într-o perioadă de 4 luni, în vederea creșterea gradului de conștientizare și interesul comunităților rurale din România față de personalitatea lui I.L. Caragiale.
 • Realizarea unui sondaj la fiecare spectacol, la care să participe cel puțin 20 de persoane, pentru a evalua gradul de interes și satisfacție al publicului. Impactul va fi considerat unul pozitiv dacă cel puțin jumătate dintre cei chestionați vor oferi un feedback pozitiv.
 • Colaborarea, din prima lună de implementare a proiectului, cu cel puțin 1 firmă de specialitate/trupă de teatru locale pentru a asigura o producție de calitate și alegerea locațiilor accesibile și potrivite pentru fiecare spectacol.
 • Crearea unei campanii de promovare online și offline eficientă și atractivă pentru proiectul nostru, care să ajungă la cel puțin 1000 de like-uri și monitorizarea numărului de vizualizări și interacțiuni cu materialele de promovare și analizarea impactului campaniei online prin numărul de like-uri, share-uri și comentarii.
 • Colaborarea cu 1 designer grafic și 1 specialist în social media, în prima lună de implementare a proiectului, pentru a crea materiale de calitate și pentru a atinge audiența potrivită pe canalele online de minim 500 vizualizări.
 • Organizarea a 5 conferințe pentru evocarea personalității lui I.L. Caragiale: 4 conferințe în 4 județe diferite ale țării și 1 conferință în afara țării într-un interval de 4 luni.

Principalele activități ale proiectului

 1. Activitatea 1 Managementul proiectului 
 2. Promovarea proiectului
 3. Organizarea a 3 evenimente – scenete educative
 4. Realizarea unui clip video pentru evocarea personalității lui I.L. Caragiale.
 5. Organizarea a 5 conferințe 

Descrierea detaliată a proiectului

Proiectul gândit de către Asociația Grupul de Acțiune Locală Napoca Porolissum își propune să aducă în prim plan cultura, în special în mediul rural. Proiectul vizează implementarea unor activități menite să promoveze personalitatea lui I.L. Caragiale și cultura, cu precădere în spațiul rural din România. Acest proiect va aduce plus valoare pentru comunitățile rurale și peri urbane din România. Problema abordată face referire la diferitele carențe, în special în ceea ce privește accesul la cultură și evenimente culturale. Din păcate, mediul rural din România este văzut ca fiind pur agricol, fapt pentru care investițiile în altfel de sectoare sunt din ce în ce mai puține. Excepția în aceste cazuri este dată de zonele rurale cu potențial turistic, unde se implementează diverse activități, specifice unor domenii diverse, dar și acestea sunt, în principiu, destinate turiștilor. O consecință a lipsei de varietate a activităților din mediul rural, dar și urban, este faptul că tinerii nu au acces la diverse tipuri de informații, iar ei se formează mai departe ca adulți care dețin puține competențe, cunoștințe și tehnici de lucru în diverse domenii.

Tema descrisă: Asociația GAL Napoca Porolissum își propune să faciliteze accesul la cultură prin evocarea personalității lui I.L. Caragiale pentru persoanele din mediul rural și urban, făcând acest domeniul unul atractiv, prin diverse tipuri de acțiuni pe care le va implementa pe parcursul acestui proiect. 

Specificul activităților propuse în cadrul proiectului sunt relevante pentru publicul țintă și pentru scopul proiectului, în sine.

 • Activitățile sunt necesare pentru că corespund foarte bine cu dezideratul proiectului, acela de a duce cultura în mediul rural, prin organizarea a diferite evenimente, printre care piese de teatru. Faptul că piesele puse în scenă vor fi unele cunoscute și situațiile de viață pot fi asociate cu exemple concrete, preconizăm rezultate favorabile ale proiectului și atragerea unui public semnificativ din mediul rural.
 • Activitățile sunt realiste pentru că proiectul va aborda o temă pe cât de simplă, pe atât de complexă: personalitatea lui I.L. Caragiale. O personalitate complexă, cunoscut dramaturg, pamfletar și novelist, operele lui Caragiale sunt puse cu mare succes pe scena teatrelor din România, fiind, poate, unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din țara noastră. Prin limbajul operelor sale și prin abordarea situațiilor vieții de zi cu zi, I.L. Caragiale reușește să se adreseze unor tipuri variate de public. Publicul reacționează la piesele lui, prin faptul că acestea adresează teme simple, accesibile oricui, dar care sunt abordate într-o manieră complexă și inteligentă.
 • Activitățile sunt coerente pentru că toate corespund scopului proiectului, acela de a duce cultura în mediul rural și peri urban din România, activitățile fiind concentrate pe acest efort. 

Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg. 

Suntem siguri că știți deja multe despre Caragiale, așa că deocamdată vă spunem doar că suntem încântați să ne amintim de activitatea sa literară și dramaturgică. Faptul că textele sale încă sunt montate cu succes pe scenele teatrelor din România nu e puțin. Știm că el este cât se poate de actual, că ideile sale și spiritul satiric-ironic cu care a privit lumea sa contemporană trăiește printre noi. 

Tocmai de aceea, îi mulțumim și îi suntem recunoscători: pentru că ne-a dat instrumentele practice și artistice cu care să gândim în prezent. Sperăm că prin proiectul nostru îi facem cinste, sperăm că ar fi fost mândru de noi! 

Cum să nu-l iubim pe Caragiale?

Mai dulce ca mierea – Scenetă de evocare a personalității lui I.L. Caragiale

Cei de la CULTURĂ’N ȘURĂ, în colaborare cu Improteca, vă așteaptă cu o scenetă pregătită special pentru proiectul nostru, Mai dulce ca mierea.

~ Mai dulce ca mierea este un spectacol în care se regăsesc texte din întreaga operă a lui I. L. Caragiale (schițe, piese de teatru, scrisori, poezii), toate fiind încadrate ca făcând parte dintr-o singură poveste, în care trei actori interpretează mai multe personaje, acțiunea fiind localizată într-o gară. Timpul acțiunii poate fi oricare. Situațiile se schimbă mereu, personajele întâlnindu-se acolo, dezbătând diferite probleme, exprimându-și opiniile, emoțiile. Un spectacol despre omenescul din noi. ~

Distribuția: Bogdan Costea, Iulian Sfircea, Andrei Bratu
Regie: colectivă
Durata: 50 minute

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Alege România! și are ca scop principal evocarea personalității lui I.L.Caragiale. 

Scenetă la Bilbor, județul Harghita

Vineri, 17 noiembrie, începând cu ora 17:00 ne-am văzut la Prăznicarul Bilbor, județul Harghita pentru a ne (re)întâlni cu I.L. Caragiale prin textele sale montate într-un spectacol de neratat pregătit de cei de la CULTURĂ’N ȘURĂ, în colaborare cu Improteca. 

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Alege România! și are ca scop principal evocarea personalității lui I.L.Caragiale. Proiectul își propune (re)aducerea culturii în mediul rural și urban pentru a suplini această carență în țara noastră. Există tot mai multe persoane care nu au acces la cultură sau evenimente culturale, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Scenetă la Beliș, județul Cluj

Joi, 9 noiembrie, începând de la ora 13:00 ne-am văzut la Căminul Cultural din Beliș pentru a ne (re)întâlni cu I.L. Caragiale prin textele sale montate într-un spectacol de neratat pregătit de cei de la CULTURĂ’N ȘURĂ, în colaborare cu Improteca.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Alege România! și are ca scop principal evocarea personalității lui I.L.Caragiale. Proiectul își propune (re)aducerea culturii în mediul rural și urban pentru a suplini această carență în țara noastră. Există tot mai multe persoane care nu au acces la cultură sau evenimente culturale, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Scenetă la București, județul Ilfov

Joi, 23 noiembrie, ne-am văzut la București pentru a ne (re)întâlni cu I.L. Caragiale prin textele sale montate într-un spectacol de neratat pregătit de cei de la CULTURĂ’N ȘURĂ, în colaborare cu Improteca.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Alege România! și are ca scop principal evocarea personalității lui I.L.Caragiale. Proiectul își propune (re)aducerea culturii în mediul rural și urban pentru a suplini această carență în țara noastră. Există tot mai multe persoane care nu au acces la cultură sau evenimente culturale, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Descoperă cele cinci conferințe de evocare a personalității lui I.L. Caragiale organizate în mai multe regiuni din România în cadrul proiectului nostru.

Conferință la Vatra Dumeniului, Vorniceni, raionul Strășeni, Republica Moldova

 

Ultima conferință a avut loc sâmbătă, 25 noiembrie la Vatra Dumeniului, pe teritoriul prietenilor noștri de la Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor, mai exact în satul Vorniceni, raionul Strășeni, Republica Moldova pentru ultima conferință de evocare a personalități lui I. L. Caragiale și a ieșit extrem de frumos!
Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg.
 
Suntem siguri că știți deja multe despre Caragiale, așa că deocamdată vă spunem doar că suntem încântați să ne amintim de activitatea sa literară și dramaturgică. Faptul că textele sale încă sunt montate cu succes pe scenele teatrelor din România nu e puțin.
 

25 noiembrie 2023, Vatra Dumeniului

Conferință la Tulucești, județul Galați

Cea de-a patra conferință de evocare a personalității lui I.L. Caragiale a avut loc la E VITA STUD, în comuna Căpușu-Mare, județul Cluj. Evocarea personalității lui I.L. Caragiale înseamnă să (re)descoperim împreună exact acea perspectivă unică asupra valorilor pentru care Caragiale a luptat de-a lungul vieții. Pentru că el s-a remarcat atât prin literatură și teatru, cât și prin apărarea democrației și a libertății de exprimare.

Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg.

16 septembrie 2023, Școala Gimnazială Tulucești

Conferință la Băbeni, județul Vâlcea

Cea de-a treia conferință de evocare a personalității lui I.L. Caragiale a avut loc la E VITA STUD, în comuna Căpușu-Mare, județul Cluj. Evocarea personalității lui I.L. Caragiale înseamnă să (re)descoperim împreună exact acea perspectivă unică asupra valorilor pentru care Caragiale a luptat de-a lungul vieții. Pentru că el s-a remarcat atât prin literatură și teatru, cât și prin apărarea democrației și a libertății de exprimare.

Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg.

9 septembrie, Primăria Orașului Băbeni​

Conferință la Căpușu Mare, județul Cluj​

 

Cea de-a doua conferință de evocare a personalității lui I.L. Caragiale a avut loc la E VITA STUD, în comuna Căpușu-Mare, județul Cluj. Evocarea personalității lui I.L. Caragiale înseamnă să (re)descoperim împreună exact acea perspectivă unică asupra valorilor pentru care Caragiale a luptat de-a lungul vieții. Pentru că el s-a remarcat atât prin literatură și teatru, cât și prin apărarea democrației și a libertății de exprimare.

Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg.

26 august 2023, E VITA STUD, Căpușu Mare, județul Cluj

Conferință la Potoceni, Comuna Mărăcineni, județul Buzău

Prima conferință de evocare a personalității lui I.L. Caragiale a avut loc la Potoceni, Comuna Mărăcineni, județul Buzău. Evocarea personalității lui I.L. Caragiale înseamnă să (re)descoperim împreună exact acea perspectivă unică asupra valorilor pentru care Caragiale a luptat de-a lungul vieții. Pentru că el s-a remarcat atât prin literatură și teatru, cât și prin apărarea democrației și a libertății de exprimare.

Ideea centrală a proiectului este chiar promovarea personalității lui I.L. Caragiale: influența, impactul și modul în care și-a pus amprenta asupra culturii românești și a societății autohtone, ca întreg.

9 august 2023, Pensiunea Privighetoarea

Proiect finanțat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului (SGG) prin Serviciul Dezvoltare Comunitară.

Proiect implementat de Asociația GAL Napoca Porolissum.