
Parlamentul Rural al Tinerilor - Regiunea Nord-Est: Cafeneaua Rurală
Slănic Moldova | In ART CONTEXT | 25 iunie 2023
Cafeneaua Rurală – Eveniment extraordinar de dezvoltare personală pentru tinerii din Slănic Moldova!
În pitorescul oraș Slănic Moldova, Asociația GAL Napoca Porolissum și Asociația GAL Valea Trotușului Bacău au organizat împreună un eveniment deosebit, Cafeneaua Rurală, dedicat tinerilor pasionați de dezvoltarea comunităților din România: Târgu Ocna, Onești, Agăș, Târgu Trotuș, Pârgărești, Omega, Filipești (Bogdănești), Cornățel, Oituz, Negoiești, Pârâu Boghii.
În deschiderea zilei, domnul primar al orașului, Baciu Gheorghe, a primit cu căldură tinerii participanți și le-a subliniat importanța pe care o au în dezvoltarea zonelor rurale. A urat bun venit tuturor și i-a încurajat să-și folosească puterile pentru a aduce schimbări pozitive în comunitățile lor.
Denisa Suciu a prezentat entuziast proiectul Rural Youth Parliament și a împărtășit tinerilor un video inspirațional de la ediția națională a Parlamentului Rural. A fost o ocazie minunată pentru ei să vadă cum implicarea lor poate face o diferență semnificativă.
Alina Baba, coordonator al proiectului și manager GAL Napoca Porolissum a organizat activități de ice-breaker care au permis tinerilor să se cunoască mai bine și să-și descopere în mod deschis viziunea despre propria persoană. A fost un moment plin de voie bună, care a creat o atmosferă prietenoasă și deschisă pentru restul evenimentului.
Oana Irimia de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău au susținut o discuție cu tinerii despre oportunitățile pe care le oferă universitatea pentru viitorul lor și au evidențiat modul în care fiecare persoană poate obține specializarea de care este pasionată. A fost un moment inspirațional pentru a-i încuraja să-și urmeze visele și pasiunile.
Am discutat și cele patru tipuri de personalitate DISC – Dominant, Influent, Stabil și Conștiincios. Am analizat caracteristicile fiecărui tip de personalitate, aducând argumente pertinente. Testul de personalitate a fost urmat de discuții aprinse despre rezultate, iar comparația cu animale reprezentative – tigru, maimuță, elefant și furnică – a facilitat înțelegerea acestor aspecte într-un mod captivant.
Ne-am împărțit pe echipe și s-au primit subiecte de dezbatere. Acestea au fost: Accesul tinerilor la locuri de muncă cu jumătate de normă
Este hărțuirea cibernetică o infracțiune?
Am stabilit argumente pro și contra, iar apoi fiecare echipă a prezentat rezumatul discuției din interiorul grupurilor. A fost o provocare captivantă care le-a stimulat gândirea critică și abilitățile de comunicare.
Am organizat și un mic concurs, iar câștigătorul a obținut un loc asigurat pentru a participa la o discuție în Parlamentul României, în toamnă. O oportunitate incredibilă pe care avem șansa de a o putea oferi!
În ultima parte a zilei tinerii și-au prezentat propunerile privind proiecte care pot fi realizate în comunitatea din care fac parte. Ideile proaspete, inovative și creative ne-au surprins pe fiecare dintre noi. Noi ne vedem în luna august, la Buzău, pentru noi experiențe minunate și oportunități de dezvoltare personală!
Parlamentul Rural al Tinerilor - Etapa Națională la LEADER Talks ediția a 2-a
Eveniment de multiplicare: Sângeorz-Băi | Centrul Multifuncțional pentru Tineret | 28 iunie 2023
Parlamentul Rural al Tinerilor – Etapa națională și eveniment de multiplicare Rural Youth Parliament!
În Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, în cadrul evenimentului LEADER Talks ediția a 2-a, am organizat cu succes etapa națională a Parlamentului Rural al Tinerilor, însemnând totodată un eveniment de multiplicare al proiectului nostru Erasmus+, Rural Youth Parliament. Asociația GAL Napoca Porolissum, ca lider de proiect Rural Youth Parliament, a fost promotorul și coordonatorul acestui eveniment derulat la Centrul Multifuncțional pentru Tineret din Sângeorz-Băi.
Sesiunile de coaching pentru Parlamentul Rural al Tinerilor, coordonate Alina Baba, Claudiu Pădurean și Bianca Pădurean, au pus accentul pe rolul crucial pe care tinerii îl au în dezvoltarea rurală. A fost pus în discuție modul în care tinerii pot fi mai bine pregătiți și totodată împuterniciți să devină actori activi în comunitățile lor. S-au făcut exerciții practice prin care tinerii au învățat cum să scrie un discurs și cum să îl susțină pentru a avea impactul dorit. Ei au învățat și care sunt cele mai eficiente metode de comunicare pentru a obține o prezență notabilă în cadrul unui eveniment, conferință, dezbatere etc. Iar în cele din urmă au fost pregătiți pentru experiența practică și stimulantă de a vorbi în cadrul unuia dintre panelurile evenimentului LEADER Talks, Rolul tinerilor în dezvoltarea comunităților rurale: provocări și soluții, un moment extrem de apreciat atât de către speakeri, cât și de public.
Așadar, în cadrul etapei naționale a Parlamentului Rural al Tinerilor s-au conturat discuții inspiraționale, dezbateri și dialoguri autentice care au generat soluții și acțiuni pentru comunitățile rurale din România.
Ne-am împărțit pe echipe și s-au primit subiecte de dezbatere. Totodată, am explorat împreună următoarele tematici: Rolul tinerilor în dezvoltarea comunităților rurale
Dezvoltarea comunităților rurale și implicarea tinerilor
Cum ne poate ajuta tehnologia să aducem beneficii mediului rural
Cât de etică este folosirea chat GPT pentru realizarea materialelor școlare
Mind Code-ul participării la eveniment a fost: implicarea în comunitatea din care faci parte, ca cetățean activ cu putere pozitivă, dorința de a participa la o societate proactivă și sustenabilă, identificarea soluțiilor, a ideilor și a perspectivelor inovative în domeniul dezvoltării rurale.
Mulțumim tuturor pentu implicare, prezență și pentru toată energia pozitivă pe care ați adus-o la etapa națională a Parlamentului Rural al Tinerilor. Noi nu ne oprim aici, urmează să ne revedem curând la Slănic-Moldova, unde evenimentul Cafeneaua Rurală – Parlamentul Tinerilor – regiunea Nord-Est va fi găzduită de către GAL Valea Trotușului Bacău!
Parlamentul Rural al Tinerilor - Regiunea de Sud: Cafeneaua Rurală
București | 20 mai 2023
Cafeneaua Rurală – Parlamentul Rural al Tinerilor – Regiunea de Sud | București | 20 mai 2023
Pe data de 20 mai 2023 am fost gazda unui eveniment inedit organizat în inima Bucureștiului împreună cu Federaţia Naţională PRO AGRO. Evenimentul Cafeneaua Rurală derulat în Regiunea Sud prin proiectul Parlamentul Rural al Tinerilor, proiect finanțat cu fonduri europene prin programul Erasmus+, are ca scop promovarea dezbaterilor publice ca instrumente de angrenare a tinerilor în viața comunității.
Am avut privilegiul să fim alături de Călin-Alexandru Pădure și Daria Georgescu, doi tineri liceeni talentați, care au fost gazdele evenimentului, au oficiat deschiderea, au coordonat discuțiile, creând astfel o atmosferă memorabilă în cadrul cafenelei publice. Tematicile discutate au fost diverse și relevante, acoperind aspecte precum aptitudinile necesare pentru a valorifica oportunitățile aduse de digitalizare, avantajele și dezavantajele manualelor digitale și ale utilizării tehnologiei în învățare, dar și rolul pe care tehnologia îl poate juca în dezvoltarea unei comunități și conceptul de smart city.
În plus, s-a dezbătut etica utilizării inteligenței artificiale în rezolvarea materialelor școlare și modul în care ar trebui tratată arta generată de aceasta.
În cadrul evenimentului, invitații GAL Napoca Porolissum: Ștefan Pădure și Micu Marius au transmis un mesaj puternic și inspirațional tinerilor prezenți, subliniindu-le importanța creșterii și dezvoltării personale. S-a evidențiat faptul că aceștia au un rol crucial în construirea viitorului României rurale și că este esențial să-și stabilească obiective și principii încă de la o vârsta fragedă.
Ștefan Pădure, reprezentant al României în EESC și membru în biroul de coordonare NAT, a adus în discuție Parteneriatul European pentru Inovare în Agricultură (APAR) și cele 8 trapeze ale participării și redistribuirii puterii. Prezentarea sa captivantă a ilustrat modul în care agricultura poate fi un motor al inovării și al dezvoltării durabile.
Marius Micu, vicepreședinte al COPA (Comitetul Organizațiilor Profesionale Agricole), a completat imaginea evenimentului, prezentând COPA-COGECA, vocea unită a agricultorilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. Prezența sa și perspectiva asupra sectorului agricol european au adus o valoare semnificativă discuției și au oferit o perspectivă amplă asupra industriei agricole.
După discursurile motivante, a început cea mai așteptată parte a evenimentului: Cafeneaua publică interactivă. Participanții au fost împărțiți în patru grupuri, având ocazia să discute și să aducă argumente pro și contra pe următoarele teme propuse: Aptitudinile necesare pentru a beneficia de oportunitățile aduse de digitalizare, cum se pot dobândi?
Avantajele & dezavantajele manualelor digitale, notițelor luate pe telefon/tabletă & cărților scanate.
Cum ne poate ajuta tehnologia să aducem beneficii comunității? Este realizabilă ideea de smart city?
Chat GPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) – este etica utilizare sa în rezolvarea materialelor școlare? Arta generată de inteligența artificială ar trebuie tratată ca arta tradițională.
Într-o atmosferă destinsă de dialog autentic subiectele discutate au generat argumente pertinente și inteligente din partea participanților. Cafeneaua rurală s-a dovedit a fi un eveniment de succes, iar participanții au exprimat apreciere pentru prezentări și pentru oportunitatea de a schimba idei într-un mod interactiv.
Feedback-ul primit a fost extrem de pozitiv, confirmând că această experiență le-a oferit informații valoroase și i-a inspirat să continue să se dezvolte în direcția sustenabilității și inovației.
Următoarea întâlnire din cadrul proiectului Parlamentul Rural al Tinerilor, respectiv Ediția Națională a Cafenelei Rurală este planificată pentru perioada 28-30 iunie în Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, unde 8 persoane din rândul celor prezenți la proiectul din Regiunea Sud, vor fi selecționate pentru a participa.