Evenimente de simulare a parlamentului rural al tinerilor în România: Implicare civică a tinerilor în mediul rural! 

 

Proiectul nostru Erasmus+ Rural Youth Parliament ne-a inspirat să formăm un Parlament Rural al Tinerilor în România, iar acest deziderat ne-a determinat să organizăm Cafeneaua Rurală în mai multe regiuni din România și Republica Moldova! Astfel, am mers prin țară și am cunoscut tineri din diferite zone rurale, dar și din București, care ne inspiră să ne dorim mai mult, să punem accent pe vocea tinerilor din mediul rural ca instrument de schimbare, evoluție și inovație pentru viitorul nostru, al tuturor! 

Mai jos vă povestim cum a fost!

Parlamentul Rural al tinerilor în România și republica Moldova!

Parlamentul Rural al Tinerilor la Palatul Parlamentului din București: 30 octombrie 2023

Tinerii proiectului nostru Rural Youth Parliament Erasmus + au avut privilegiul de a aduce vocea comunităților lor în inima deciziei politice, cu o vizită la Parlamentul României din București. La vizită au participat tineri din cinci regiuni ale României. Această experiență ne motivează să continuăm să lucrăm pentru schimbarea pozitivă în comunitățile noastre și să fim mai activi în procesul decizional. Tinerii au o voce puternică, au avut această ocazie unică de a se exprima în plen, iar această vizită a demonstrat că putem face o diferență reală! 

Parlamentul Rural al Tinerilor în Strășeni, Vorniceni, Republica Moldova: 25 noiembrie 2023

Sâmbătă, 25 noiembrie, am mers mai departe, chiar peste Prut, cu încă o ediție a evenimentului Cafeneaua Rurală! Mai exact, am fost primiți cu multă căldură de Grupul de Acțiune Locală Plaiul Codrilor la Vatra Dumeniului din satul Vorniceni, raionul Strășeni, Republica Moldova. Așa cum ne-am obișnuit, am gândit o agendă care să fie axată pe vocea tinerilor din mediul rural, dar și pe dezvoltarea lor ca actori locali, ca tineri inspirați pe care comunitățile rurale se pot baza. Am fost impresionați de tinerii moldoveni și suntem siguri că vor ajunge departe. De aceea, le dorim ca toate visurile lor mărețe să se îndeplinească, îi așteptăm la noi acasă și sperăm ca împreună să facem un Parlament Rural al Tinerilor cu o voce care răsună departe! 

Parlamentul Rural al Tinerilor la București – ediția a 2-a: 25 noiembrie 2023

Evenimentul Cafeneaua rurală s-a aflat la ediția a 2-a în Regiunea de Sud a României și ne-am bucurat foarte mult să avem alături de noi echipa AGRO TV pentru a mediatiza această evoluție frumoasă a activităților derulate prin Rural Youth Parliament Erasmus + de-a lungul anului! Vrem să știți că evenimentele Cafeneaua Rurală au acoperit deja aproape toată țara și au ajuns chiar și în Republica Moldova. Am descoperit tineri cu adevărat implicați și plini de idei inspiraționale privind dezvoltarea mediului rural și urban. Am reușit să ne conectăm cu ei atât la nivel teoretic, cât și practic și sperăm că le-am dat avântul necesar pentru a duce la următorul nivel această inițiativă! Îi felicităm pe această cale și cu siguranță ne vom auzi și vedea la anul!

Parlamentul Rural al Tinerilor în Comuna Bilbor, județul Harghita: 17 noiembrie 2023

Eveniment Special: Rural Youth Parliament Erasmus +, Cafeneaua rurală, Regiunea de Centru României! Tinerii care au participat la simularea Parlamentului Rural al Tinerilor au fost în centrul acțiunii. Prin implicarea lor, au avut ocazia să aducă perspective noi și idei inovatoare pentru viitorul rural. Am descoperit detaliile și obiectivele proiectului care va schimba percepția asupra tinerilor în comunitate. Tinerii împărțiți în echipe au fost motorul dezbaterilor și schimburilor de idei. Prin simularea parlamentului, fiecare dintre voi a avut ocazia să ofere feedback constructiv și să propună soluții aplicabile pentru diversele provocări ale comunității. Tinerii noștri au strălucit prin idei inovatoare și practice, îi felicităm pe această cale!

Parlamentul Rural al Tinerilor la Tulucești, județul Galați: 22 septembrie 2023

Evenimentul a fost organizat cu pasiune și dedicare de echipa proiectului, în parteneriat cu TU – tinere – LUCEȘTI și Mihaela Mihai, și a făcut parte din proiectul Rural Youth Parliament Erasmus +. Această vizită a demonstrat că putem face o diferență reală! Mulțumim din suflet tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment deosebit și care au făcut ca ziua să fie una memorabilă! Participând la Cafeneaua Rurală, am avut oportunitatea de a contribui la dezvoltarea comunității noastre rurale și de a face parte dintr-un proiect care promovează implicarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor. Am fost foarte bucuroși să vă vedem la Tulucești și să creăm împreună schimbări pozitive în comunitatea noastră!

Parlamentul Rural al Tinerilor în Băbeni, județul Vâlcea: 8 septembrie 2023

Am reușit să organizăm cu succes încă un eveniment Cafeneaua Rurală, de data aceasta alături de GAL Oltul Mijlociu și Primăria Orașului Băbeni, județul Vâlcea. Am gândit încă odată o agendă care să fie axată pe vocea tinerilor din mediul rural, dar și pe dezvoltarea lor ca actori locali, ca tineri inspirați pe care comunitățile rurale se pot baza. Activitatea cheie a acestei ediții a fost simularea Parlamentului Rural al Tinerilor, coordonat de invitații noștri speciali. Aici, tinerii au luat parte la o sesiune interactivă în care fiecare a contribuit cu idei și perspective conexe comunității din care fac parte. Cu toții am fost impresionați de această listă de nevoi, de claritatea și acuratețea cu care tinerii au subliniat ce trebuie făcut mai întâi pentru comunitatea lor.

Parlamentul Rural al Tinerilor la Căpușu-Mare, județul Cluj: 26 august 2023

Suntem încântați să împărtășim experiența uimitoare de la cafeneaua rurală care a avut loc la E VITA STUD din Căpușu Mare, județul Cluj unde voci puternice și diverse au construit punți către viitorul comunităților rurale! Evenimentul a fost plin de inspirație și energie, aducând împreună mintea și inima comunităților rurale pentru a discuta și explora noi oportunități. A fost o zi de schimb de idei și dezbateri constructive, într-un mediu prietenos și dinamic. Ne dorim să subliniem că vocea fiecărui participant a fost esențială în această conferință și că vă mulțumim pentru că ați contribuit la dezbaterea constructivă și la schimbul de idei. Aceste opinii sunt cheia spre proiecte care vor face diferența în comunitățile noastre rurale!

Parlamentul Rural al Tinerilor în satul Potoceni, Comuna Mărăcineni, județul Buzău: 9 august 2023

Am fost promotorii unui eveniment plin de energie și inspirație, Cafeneaua Rurală la Potoceni! Agenda zilei a fost presărată cu activități diverse, iar esențial a fost faptul că am reușit să avem cu noi tineri și invitați care au venit cu perspective valoroase privind viitorul mediului rural. Am discutat și dezbătut subiecte actuale cum ar fi: beneficiile și impactul voluntariatului asupra dezvoltării personale și profesionale a tinerilor, accesul tinerilor la locuri de muncă part-time/sezoniere și de ce e important să intrăm pe piața muncii chiar din perioada liceului, dar și problematica hărțuirii cibernetice în rândul tinerilor. Împreună, ne îndreptăm spre un viitor mai bun, mai inovativ și mai luminos pentru că avem alături de noi tineri remarcabili, în care avem toată încredere și pe care știm că ne putem baza!

Parlamentul Rural al Tinerilor în Slănic-Moldova, județul Bacău: 25 iulie 2023

Cafeneaua Rurală, evenimentul extraordinar de dezvoltare personală pentru tinerii din Slănic Moldova a fost un succes! Tinerii au fost împărțiți pe echipe și au primit subiecte de dezbatere ca: accesul tinerilor la muncă cu jumătate de normă sau cum hărțuirea cibernetică devine o infracțiune. În ultima parte a zilei tinerii și-au prezentat propunerile privind proiecte care pot fi realizate în comunitatea din care fac parte. Ideile proaspete, inovative și creative ne-au surprins pe fiecare dintre noi. Le mulțumim pe această cale tuturor participanților și, desigur, organizatorilor Asociației GAL Napoca Porolissum și Asociației GAL Valea Trotușului pentru efortul și entuziasmul lor în realizarea acestui eveniment de succes!

Parlamentul Rural al Tinerilor – Etapa națională în cadrul evenimentului LEADER Talks ediția a 2-a la Centrul de Tineret din Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud: 28 iunie 2023

Am organizat cu succes etapa națională a Parlamentului Rural al Tinerilor, însemnând totodată un eveniment de multiplicare al proiectului nostru Rural Youth Parliament. Asociația GAL Napoca Porolissum, ca lider de proiect Rural Youth Parliament, a fost promotorul și coordonatorul acestui eveniment. Ne-am împărțit pe echipe și s-au primit subiecte de dezbatere. Am explorat împreună următoarele tematici: rolul tinerilor în dezvoltarea comunităților ruraledezvoltarea comunităților rurale și implicarea tinerilor, cum ne poate ajuta tehnologia să aducem beneficii mediului rural, cât de etică este folosirea chat GPT pentru realizarea materialelor școlare.

Mind Code-ul participării la eveniment a fost: implicarea în comunitatea din care faci parte, ca cetățean activ cu putere pozitivă, dorința de a participa la o societate proactivă și sustenabilă, identificarea soluțiilor, a ideilor și a perspectivelor inovative în domeniul dezvoltării rurale. Mulțumim tuturor pentru implicare, prezență și pentru toată energia pozitivă pe care ați adus-o la etapa națională a Parlamentului Rural al Tinerilor.

Parlamentul Rural al Tinerilor la București: 20 mai 2023

Am fost parte dintr-un eveniment inedit în inima Bucureștiului, organizat alături de Federația Națională PRO AGRO. Gazdele acestei ediții au fost Călin-Alexandru Pădure și Daria Georgescu, doi tineri liceeni talentați, care au oficiat deschiderea, au coordonat discuțiile, creând o atmosferă memorabilă în cadrul evenimentului. Tematicile discutate au fost diverse și relevante, acoperind aspecte precum aptitudinile necesare pentru a valorifica oportunitățile aduse de digitalizare, avantajele și dezavantajele manualelor digitale și ale utilizării tehnologiei în învățare, dar și rolul pe care tehnologia îl poate juca în dezvoltarea unei comunități și conceptul de smart city. Am avut invitați speciali: Ștefan Pădure (reprezentant al Românei în EESC) și Marius Micu (vicepreședinte COPA în cadrul COPA-COGECA).

Într-o atmosferă destinsă de dialog autentic, subiectele au generat argumente pertinente și inteligente din partea participanților. Cafeneaua rurală s-a dovedit a fi un eveniment de succes, iar participanții au exprimat apreciere pentru prezentări și pentru oportunitatea de a schimba idei într-un mod interactiv. Feedback-ul a fost pozitiv, confirmând că această experiență a oferit informații valoroase și i-a inspirat să se dezvolte în direcția sustenabilității și a inovației!